ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 - ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ – ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΙΚΗ

2022-09-15 18:57

 

"Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία"

Στράβων ο Αμασεύς (Έλλην γεωγράφος, φιλόσοφος, ιστορικός, 64 π.Χ. - 24 μ.Χ.).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 

ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ – ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΙΚΗ

 

            Στις 3 Ιουλίου στον 3ο Γύρο του 1ου Θερινού Open Chess Square 2022, στο Σκακιστικό Εντευκτήριο του Σ.Ο. Αμπελοκήπων – Σ.Ο. Θωμάς Γεωργίου, έπαιζαν στην 7η σκακιέρα του τουρνουά μια Σκακίστρια του Α.Π.Ο ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ, μαθήτρια Γ΄ τάξης Δημοτικού, με έναν ενήλικα Σκακιστή του ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ.

 

               Κάποια στιγμή, κατά το φινάλε, που η Σκακίστριά μας είχε υπόλοιπο χρόνου περίπου εννέα λεπτά ενώ ο αντίπαλός της περί τα τρία, αυτός έπαιξε κίνηση και ξεχνώντας να πατήσει το χρονόμετρό του ετοιμάστηκε να σηκωθεί για να ξεμουδιάσει κοιτώντας τις άλλες σκακιέρες. Η μικρή Σκακίστρια του Ομίλου μας, χωρίς να διστάσει καθόλου του υπέδειξε αμέσως ότι ξέχασε να πατήσει το χρονόμετρο και έτσι η παρτίδα συνεχίστηκε με νίκη, σε λίγο, του ενήλικα Σκακιστή ο οποίος συνεχάρη την μικρή αντίπαλό του και δεν σταμάτησε να εκθειάζει σε όλους, μέσα στο εντευκτήριο, και να επαινεί τη γενναία πράξη του μικρού κοριτσιού.

 

               Σχόλιο 1ο: Θα μπορούσε η μικρή σκακίστρια να μην ειδοποιούσε τον αντίπαλό της και να κάνει ότι σκέφτεται μέχρι να πέσει η σημαία του και έτσι να γευτεί η ίδια τη νίκη, όπως κάνουν πολλοί άλλοι παίκτες και μικρά παιδιά που δασκαλεύονται να καθυστερούν να παίξουν, υποκρινόμενα ότι σκέφτονται, μέχρι να τελειώσει ο χρόνος στο ξεχασμένο να πατηθεί χρονόμετρο του αντιπάλου τους.

 

               Σχόλιο 2ο: Το γεγονός αυτό, το ότι δηλαδή, ενώ ένα μικρό παιδί έχει την ευχέρεια με μια μικρή πράξη, θετική ή αρνητική να καρπωθεί ή όχι τη νίκη, που κανονικά θα την άξιζε ο αντίπαλός του, αυτό επιλέγει να χάσει γιατί δεν θέλει να πάρει μ’ αυτόν τον τρόπο τη νίκη, σημαίνει πολλά, πάρα πολλά:

Ευγένεια ψυχής και τρόπων!

Μεγαλοψυχία!

Γενναιότητα!

Δύναμη θέλησης!

Σθένος στην αντιμετώπιση των πειρασμών και της εύκολης προσπάθειας που οδηγούν μόνο προς τα ταπεινά πράγματα.

Αίσθημα Δικαιοσύνης και Αγάπης!

Ήθος!

Στέρεες Βάσεις, Θεμέλια και Σκελετό χαρακτήρα!

 

               Σχόλιο 3ο: Θα μπορούσε ο ενήλικας Σκακιστής να πάρει τη νίκη και να σιωπήσει, να μη φανεί ότι ήταν αφηρημένος, ή ότι η νίκη του οφείλεται στη μεγαλοθυμία  της μικρής αντίπαλου του, ή ότι θα μπορούσε να είχε χάσει από μια τόσο μικρή παίκτρια.

 

               Σχόλιο 4ο: Το γεγονός αυτό, το ότι δηλαδή ο ενήλικας Σκακιστής, όχι, μόνο, δεν σώπασε, αλλά επαίνεσε και εξεθείασε την ηρωική πράξη της αντιπάλου του σημαίνει ότι και αυτός έχει συνθέσει τον χαρακτήρα του από τα ίδια ανεκτίμητα υλικά όπως αυτά που δομούν τον χαρακτήρα του πιο πάνω μικρού παιδιού: Ευγένεια, Γενναιότητα, Αμεροληψία, Δικαιοσύνη, Αγάπη, Μεγαλοψυχία, Δύναμη θέλησης και Στέρεο χαρακτήρα, Ήθος!

 

               Σχόλιο 5ο: Τα ονόματα αυτών των σπουδαίων Ανθρώπων – Αθλητών – Σκακιστών είναι:

 

ΜΑΡΙΑΝΤΑ ΛΑΜΠΟΥ - ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

 

               Η Διοίκηση του Ομίλου, οι προπονητές και οι γονείς των παιδιών – σκακιστών μας, που, πιστοί και στον σκοπό του Καταστατικού του Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ, ως κύριο μέλημά μας έχουμε την καλλιέργεια του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ευ Αγωνίζεσθαι, για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τους μικρούς μαθητές μας, αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια για το διαμάντι αυτό, την ΜΑΡΙΑΝΤΑ, που κοσμεί τη σύνθεση της Ομάδας μας, και βέβαια καί για τους γονείς της για την ξεχωριστή αγωγή με την οποία διαπλάθουν τον χαρακτήρα των παιδιών τους, αλλά αισθανόμαστε και ευτυχείς που η μικρή μας αθλήτρια, έπαιξε με έναν τόσο σημαντικό Άνθρωπο, Αθλητή και Σκακιστή, τον ΦΙΛΑΡΕΤΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ.

 

            Είθε το φωτεινό παράδειγμα των δύο παραπάνω Σκακιστών να βρει πολλούς μιμητές, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, αλλά και των δασκάλων τους, μέσα στην άγονη και με μεγάλη ξηρασία σπουδαίων πράξεων εποχή μας, κι αυτή η οδός να σηματοδοτήσει ένα νέο, ελπιδοφόρο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τον κόσμο ολάκερο!!

            Με αθλητικούς χαιρετισμούς,

 

 

            Ο Γενικός Γραμματέας                                                                                                                                                                                                                                    Ο Πρόεδρος

 

 

                        Κωνσταντίνος Βάθης                                                                                                                                                                                                  Ιωάννης Παναγάκος