ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΑΘΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

2021-09-17 20:15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

 

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

 

            Για άλλη μια φορά ο Όμιλός μας έχει τη χαρά και την περηφάνεια να πανηγυρίσει για τις εξαιρετικές επιτυχίες σκακιστών του σε Πανελλήνιους αγώνες.

 

            Συγκεκριμένα, στα φετινά Πανελλήνια Νεανικά Σκακιστικά Πρωταθλήματα που διεξήχθησαν στην Πάτρα και τελείωσαν σήμερα 5/9/2021, η ΜΑΡΙΑΝΤΑ ΛΑΜΠΟΥ και ο αδερφός της ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) ΛΑΜΠΟΣ αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδας στο Ατομικό Πανελλήνιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Παγκορασίδων κάτω των οκτώ ετών και στο Ατομικό Πανελλήνιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Παμπαίδων κάτω των οκτώ ετών, αντίστοιχα.

 

            Οι διακρίσεις αυτές δεν ήρθαν ως ξαφνικό πυροτέχνημα εν νηνεμία, αλλά είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι σε ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που στόχο έχει την κατάκτηση του Σκακιστικού και συνάμα του Ανθρώπινου Ολύμπου, μέσα από αλλεπάλληλες νίκες επί του «εαυτού» του κάθε αθλητή μας.

 

            Έτσι οι διάκριση αυτή είναι ο τελευταίος, για την ώρα, σταθμός της πιο πάνω διαδρομής στην οποία μερικοί από τους προηγούμενους ήσαν:

 

            Για την ΜΑΡΙΑΝΤΑ:

            -           Χρυσό Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Σκακιστικό Μαθητικό Ατομικό Πρωτάθλημα στα Νήπια το 2019 και Ασημένιο στους ίδιους Αγώνες στη Γενική Κατάταξη (Πρωταθλήτρια Ελλάδας στα Νήπια το 2019).

            -           Δύο Χρυσά Μετάλλια στο Πανελλήνιο Σκακιστικό Μαθητικό Ατομικό Πρωτάθλημα 2020, ένα στη Γενική Κατάταξη και ένα στην Κατάταξη Κοριτσιών στην Α΄ τάξη Δημοτικού, (Πρωταθλήτρια Ελλάδας στη Γενική Κατάταξη και Πρωταθλήτρια Κοριτσιών Ελλάδας το 2020, στην Α΄ Δημοτικού).

            -           Ασημένιο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Παγκορασίδων κάτω των οκτώ ετών το 2020, (Δευτεραθλήτρια Ελλάδας στις Παγκορασίδες κάτω των οκτώ ετών).

            -           Χρυσό Μετάλλιο στο Διαδικτυακό Κοινό Ατομικό Σκακιστικό Μαθητικό Πρωτάθλημα Ελλάδας-Κύπρου 2020 στην Α΄ Δημοτικού, (Άτυπη Πρωταθλήτρια Ελλάδας Κύπρου 2020 στην Α΄ Δημοτικού).

            -           Πάμπολλα Μετάλλια, Χρυσά ως επί το πλείστον, σε διάφορα Τουρνουά, όπως, π.χ. στο τελευταίο χρονολογικά, το Διεθνές Τουρνουά της Νίκαιας («Τιμή στην Εθνική Αντίσταση»), όπου κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στα κορίτσια κάτω των οκτώ, στον Β΄ Όμιλο του Τουρνουά.

 

            Για τον ΧΑΡΗ:

            -           Χρυσό μετάλλιο το 2020 στα Νήπια στο Πανελλήνιο Ατομικό Σκακιστικό Μαθητικό Πρωτάθλημα 2020 (Πρωταθλητής Ελλάδας 2020 στα Νήπια).

            -           Ασημένιο Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Παμπαίδων κάτω των οκτώ ετών το 2020, (Δευτεραθλητής Ελλάδας 2020 στους Παμπαίδες κάτω των οκτώ ετών).

            -           Χρυσό Μετάλλιο στο Διαδικτυακό Κοινό Ατομικό Σκακιστικό Μαθητικό Πρωτάθλημα Ελλάδας-Κύπρου 2020 στα Νήπια, (Άτυπος Πρωταθλητής Ελλάδας Κύπρου 2020 στα Νήπια).

            -           Πάμπολλα Μετάλλια, σε διάφορα Τουρνουά, όπως, π.χ. στο τελευταίο χρονολογικά, το Διεθνές Τουρνουά της Νίκαιας («Τιμή στην Εθνική Αντίσταση»), όπου κατέκτησε το Αργυρό Μετάλλιο στα αγόρια κάτω των οκτώ, στον Β΄ Όμιλο του Τουρνουά.

 

            Τους παραπάνω σκακιστές, που πέτυχαν την καταξίωσή τους ως αθλητές, και μόνο που έλαβαν τη δύσκολη απόφαση και την έκαναν πράξη, δηλαδή αγωνίστηκαν σε ανώτατο επίπεδο, συγχαίρουμε, όχι, τόσο, για τις τόσο μεγάλες διακρίσεις τους, όσο για την προσπάθεια, τον κόπο και τις θυσίες στις οποίες οικειοθελώς υποβλήθηκαν, ώστε να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να αγωνιστούν με τόσο υψηλές προδιαγραφές επιτυχίας. Δεν ήταν τυχαίο ότι σε τόσο υψηλό επίπεδο αγώνων στέφτηκαν πρωταθλητές Ελλάδας.

 

            Η επιτυχία αυτή είναι το αποτέλεσμα πολύωρων καθημερινών προπονήσεων επί τρεις εκπαιδευτικές χρονιές και αγωνιστικές περιόδους, μετά των θερινών και των άλλων διακοπών του σχολικού έτους, είτε μετά του προπονητή τους και των συνεργατών του οι οποίοι με μεγάλη αγάπη και αγωνία έδωσαν και την ψυχή τους για τα παιδιά αυτά, είτε με τη βοήθεια φίλων σκακιστών της επαρχίας κατά την περίοδο των διακοπών, είτε με τη μεγαλειώδη προσπάθεια και τον εναγώνιο αγώνα των γονιών τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Πανδημίας, που θυσίασαν κάθε είδους άνεση, ευκολία και απόλαυση για να σταθούν σαν βράχοι, οδηγοί και παραστάτες στα παιδιά τους στην προσπάθειά τους να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους αγώνες, είτε με τις κάθε είδους διευκολύνσεις του Ομίλου μας για να έχουν την κατάλληλη προετοιμασία, και πάντα με βάση την πείσμονα αποφασιστικότητά τους που ξεπέρναγε τόσες και τόσες δυσκολίες, μέσα από μια συνεχή πάλη με αντίξοες συνθήκες και επώδυνα προβλήματα.

 

            Και έτσι ήρθαν τα χρυσά αποτελέσματα που στηρίχτηκαν επίσης και στην αδάμαστη θέληση και το αγέρωχο αγωνιστικό φρόνημα των παιδιών μας κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

            Απέδειξαν έτσι, για άλλη μια φορά, ότι μόνο με θυσίες και αγώνα μπορεί κανείς να επιτύχει κάτι πολύ υψηλό και ωραίο, κάποιον «Ολύμπιο» στόχο. Και φυσικά, η προσπάθεια αυτή, οι κόποι και οι θυσίες έχουν ανεκτίμητη αξία, για ένα επιπλέον λόγο: γιατί κανείς εκ των παιδιών αυτών δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων το ποθητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελούν ένα υγιές ΠΡΟΤΥΠΟ - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ για όλα τα παιδιά και ένα τέλειο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς μίμηση.

 

            Ο Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ που ευτύχησε να έχει χειροκροτήσει τουλάχιστον είκοσι χρυσά μετάλλια σε Ατομικούς Πανελλήνιους Αγώνες, τα οποία κατέκτησαν οι μικροί σκακιστές του, νιώθει μεγάλη υπερηφάνεια και για την Μαριάντα και τον Χάρη, όπως και για τα άλλα χρυσά παιδιά των προηγούμενων χρόνων.

 

            Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας, όπως πρέπει να είναι υπερήφανοι όλοι όσοι γαλουχούν ψυχές νεοσσών και συμπαρίστανται στον αγώνα των μικρών μαθητών τους, υπερήφανοι ακριβώς γι’ αυτόν τον αγώνα!!

 

            Σημείωση: Η Μαριάντα και ο Χάρης θα βραβευτούν με μετάλλιο και ανάλογο δίπλωμα σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στον Όμιλο εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, θα έχουν δε υποτροφία σε κάθε σκακιστική εκπαιδευτική προσπάθειά τους στον Όμιλο.

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

 

            Ο Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ κατά τα λίγα έτη λειτουργίας του έχει την τιμή να έχει αναδείξει μέχρι τώρα πολλούς Πρωταθλητές, Ελλάδας και Αττικής. Μόνο τα χρυσά μετάλλια σε Ατομικούς Πανελλήνιους Αγώνες που έχουν κατακτήσει οι μικροί σκακιστές μας είναι πάνω από είκοσι, στα δε πρωταθλήματα Αττικής πάνω από πενήντα.

 

            Θα έλεγε κανείς ότι ένας τέτοιος Όμιλος θα μπορούσε να είναι και Πρωταθλητής Ελλάδας, με τόσους πολύ καλούς σκακιστές που έχει αναδείξει. Όμως, εδώ υπεισέρχεται το κακώς εννοούμενο πνεύμα του Πρωταθλητισμού ορισμένων οικονομικώς ανθηρών σωματείων που, λόγω της οικονομικής ευρωστίας τους που κατά κανόνα στηρίζεται σε κάποιον χρηματοδότη, απομυζούν από τους «μικρούς» Συλλόγους κάθε έτοιμο «ταλεντάκι» που τα φυτώρια παραγωγής της αφρόκρεμας του παιδικού σκακιού, δηλαδή οι «μικροί» σύλλογοι, μέσα από πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια, επίπονο αγώνα, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν και κυρίως με το μεράκι και την προσωπική δουλειά του Δάσκαλου-Προπονητή-Παιδαγωγού κατάφεραν να διδάξουν, να διαπαιδαγωγήσουν, να θωρακίσουν και, τελικά να αναδείξουν.

 

            Έτσι, οι κόποι, ο αγώνας, η αγωνία του Συλλόγου, του Προπονητή, του Δάσκαλου, του Παιδαγωγού δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για την ενίσχυση του Συλλόγου, αφού συνήθως οι γονείς των παιδιών δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό και είναι πολύ φυσικό και ανθρώπινο να μην μπορούν να αποκρούσουν τις προσφορές των εύρωστων οικονομικά σωματείων και τελικά δέχονται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους να μεταγραφεί το παιδί τους στον πλούσιο σύλλογο, αναγκαστικά ξεχνώντας τους, από κοινού με τον παλιό σύλλογο, αγώνες και τους παλιούς φίλους και συμμαχητές. Κι ο παλιός Σύλλογος, πώς να εμποδίσει το παιδί να πάρει μεταγραφή όταν ο νέος Σύλλογος του υπόσχεται δωρεάν μαθήματα, πληρωμή των ιδιαιτέρων μαθημάτων σε κορυφαίους Έλληνες και ξένους προπονητές, κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε διεθνή τουρνουά και τόσα άλλα! Το μόνο που μπορεί να του παράσχει και του παρέχει με αληθινή και άδολη αγάπη είναι το ανιδιοτελές ενδιαφέρον και η αφιλοκερδής βοήθεια του προπονητή ο οποίος δίνει την ψυχή του για να αναδειχτεί αυτό τα «ταλεντάκι»!

 

            Έτσι η επένδυση που είχε κάνει ο παλιός σύλλογος, γίνεται εφαλτήριο ανελίξεως για τον πλούσιο σύλλογο που, ως συλλέκτης όλων των καλών, μπορεί να αφοσιωθεί άνετα στον πρωταθλητισμό του και να προοδεύει!

 

            Από όλους αυτούς τους πρωταθλητές μας που μας έδωσαν τόσο μεγάλη χαρά με τα, περί τα είκοσι με τριάντα, χρυσά μετάλλια από τις Πανελλήνιες πρωτιές τους, ο Α.Π.Ο ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ έχει αυτή τη στιγμή στις τάξεις του, μετά από την κάθε έτος πλούσια προσφορά του στους πλούσιους συλλόγους δια των μεταγραφών των πρωταθλητών του, μόνο τα πιο πάνω δύο παιδιά. Παρ’ όλο ότι για τον καθένα απ’ αυτούς του πρωταθλητές ο Όμιλός μας διέθεσε, όπως και για τους εναπομείναντες σ’ αυτόν, κυρίως δια μέσου του προπονητή των μαθητών, τουλάχιστον δέκα ώρες, εβδομαδιαίως και αφιλοκερδώς, επί όσα χρόνια τους είχε στη δύναμή του.

 

            Μήπως είναι καιρός η Πολιτεία να λάβει μέτρα κατά αυτού του βάναυσου και άδικου φαινομένου για τα σωματεία που «κάνουν δουλειά» και παράγουν; Εκτιμούμε ότι μπορούν να θεσπιστούν κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες που αφενός να απαγορεύουν ή, το λιγότερο, να δυσκολεύουν την πιο πάνω βάρβαρη απομύζηση, αφετέρου να ενισχύουν τα μικρά σωματεία. Εάν κάποιος από τους θεσμούς της Πολιτείας ενδιαφερθεί, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις.

 

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

            Ο Α.Π.Ο. ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ σύντομα θα ανακοινώσει το Πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες των μαθημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων του για τη νέα σχολική χρονιά, μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών των υπευθύνων Υγειονομικών Αρχών της Πολιτείας και των Προπονητικών και Αγωνιστικών Πρωτοκόλλων της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και της Γ.Γ.Α.